Prijsverhoging ActiveCampaign / Mailblue

Kun je hulp gebruiken met Email Marketing?

We got you! Met het trainingsplatform van FreshFusion haal je zelf méér uit ActiveCampaign of Moosend. Onze coaches helpen met strategische én praktische e-mailmarketing & tactieken.

Check het hier zelf

FreshFusion Square - sm

Nieuwe prijzen van ActiveCampaign uitgelegd + beschikbare alternatieven

Mogelijk heb je onlangs te horen gekregen of gezien dat de prijzen van ActiveCampaign (of Mailblue als reseller van ActiveCampaign) gaan wijzigen. Voor veel kleinere bedrijven of zzp’ers komt hier waarschijnlijk een fikse prijsverhoging bij kijken. Met name kleinere pakketten worden hier veelal mee geraakt, omdat niet alleen de prijzen wijzigen, maar ook de inhoud van de pakketten anders wordt ingestoken. Zo kan het voorkomen dat hoe jij ActiveCampaign gebruikt, niet langer past bij het pakket dat je in het verleden had.

We vertellen je bij FreshFusion graag meer over deze (grote) wijzigingen én wat jouw opties zijn.

Hoe beïnvloedt dit Mailblue (en andere reseller partners)?

Mailblue en andere resellers (denk aan Mailtribe, WildMail en kleinere partijen) verkopen in principe ActiveCampaign, al dan niet onder hun eigen naam. Bij FreshFusion doen we dit ook overigens! Hiermee bieden ze (vaak) gratis support in de eigen taal. Een win-win voor alle partijen (zowel ActiveCampaign als de reseller). De reseller krijgt hiervoor een bonus van ActiveCampaign.

In het verleden heeft ActiveCampaign ook prijswijzigingen doorgevoerd, maar vaak werden accounts via resellers hier buiten gelaten. Dan ging het vaak om nieuwe accounts. Bij de nieuwste prijswijzigingen van Augustus – Oktober 2024 worden ook alle oude accounts – verplicht – omgezet.
Wel geven ze hier momenteel een korting op veel accounts om de pijn wat te verzachten..

Waarom ActiveCampaign deze prijswijziging doorvoert

ActiveCampaign liet al langer doorschemeren dat ze graag bepaalde dingen anders zien in hun klantenbestand. De volgende zaken waren hierin doorslaggevend:

  • Ontwikkeling: laten we eerlijk zijn: de technische ontwikkeling van ActiveCampaign stond de afgelopen jaren behoorlijk stil. Toch is het nog steeds een van de betere tools op de markt, met uitstekende functies én koppelingen. Sinds 2024 komen er steeds meer verbeteringen aan, passend bij grotere klanten en heavy users.
  • Te uitgebreid Lite pakket: ActiveCampaign is in NL en BE vaak aan de man gebracht op basis van het Lite pakket. Deze had lage kosten en eigenlijk bijna alle functies die je nodig had. Er was dus weinig incentive om naar een hoger pakket over te stappen. Ook was het goedkoop i.c.m. weinig contacten.
  • Te kleine klanten: ActiveCampaign heeft in weinig woorden laten doorschemeren dat ze eigenlijk grotere klanten, met een hogere omzet per klant wensen. Enerzijds is dit vreemd, omdat het risico en de support (bijna volledig) bij de resellers ligt vaak. Maar goed, iedere gebruiker brengt ook serverkosten etc. met zich mee. Plus ze vinden dat grootgebruikers beter naar een hoger pakket moeten, die meer bij de schaal past.

Wat verandert er aan de ActiveCampaign pakketten?

Er gaat behoorlijk wat veranderen. Ik zal niet alles benoemen, maar we de belangrijkste zaken die er momenteel toe doen:

  • Het Lite pakket wordt flink in gesneden, en heet tegenwoordig het Starterspakket. Hiermee wordt je al snel naar naar een hoger pakket gedwongen. De belangrijkste wijzigingen hierin zijn:
    • Deze zal slechts tot 10.000 contacten mogelijk zijn
    • Er zijn slechts 5 acties in een automation mogelijk
    • Er worden bepaalde geavanceerde triggers en acties uit de automations gehaald die wel in het Lite pakket zaten.
  • Er komt een limiet op aantal emails die verzonden kunnen worden. Waar dit voorheen ongelimiteerd was, heb je nu 10x je contactlimiet aan emails. Heb je dus 500 contacten, dan kun je 5000 mails sturen (de pro en enterprise plannen hebben 12 of 15x de limiet)
  • Het aantal users (gebruikers) wordt flink gelimiteerd (lite en plus krijgen slechts 1 user). Je gaat dus bijbetalen voor extra users.
  • Een aantal functies zijn verschoven van pakket. Denk aan conditionele content, welke van plus naar PRO is gegaan.
  • De CRM functies worden add-ons en zijn gesplitst in twee delen (pipeline en automated sales). In principe lijkt dit wel op oude versie.
  • De Pro en Enterprise pakketten worden boven een X aantal contacten goedkoper dan een lager pakket.

Voor nu zijn dit de grootste wijzigingen. Veelal heeft ActiveCampaign ervoor gekozen om essentiële functies te beperken om zo de overstap naar een hoger pakket te onderbouwen.

Voor bepaalde gebruikers (ook van FershFusion) zullen de wijzigingen minimaal zijn of soms zelfs voordeel bieden. Dit is met name bij gebruikers die al een aardige omvang hebben. De kleinere gebruikers zijn eigenlijk de grote verliezer in deze wijziging.

We vertellen je graag wat je nu kunt doen:

Zijn er alternatieven of andere opties?

Ja die zijn er. Maar ben je bewust dat daar ook nadelen aan kleven!

Allereerst zul je natuurlijk te maken hebben met een overstap, waarbij je contacten, maar ook automations moet overzetten. Dit kost tijd, energie en soms ook geld. Of dit het waard is, zul je voor jezelf moeten nagaan.

Ook zal een ander email marketing pakket nooit precies de functies hebben die je kent uit ActiveCampaign. Je zult dus concessies moeten doen, al krijg je er soms ook andere voordelen bij én natuurlijk een betere prijs.

Na lang onderzoek kwamen wij uit bij een alternatieve software die een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding kent en veel op ActiveCampaign lijkt:

Moosend als alternatief voor ActiveCampaign

Deze software kent bijna alle functies van ActiveCampaign. Daarnaast zijn de prijzen extreem schappelijk, lijkend op het LITE pakket van ActiveCampaign. Ook krijg je er extra functies bij, die normaal in een hoger pakket van ActiveCampaign zitten.

Wil je meer weten hierover? Als een van de eerste exclusieve Nederlandse partners bieden wij 10% korting op je abonnement aan, als je via ons overstapt. Daarnaast hebben wij een migratieservice die vaak kosteloos is. Wel zo fijn!

Meer weten over de prijswijzigingen óf overstappen op een aantrekkelijk alternatief van ActiveCampaign?

Neem dan even contact op. We sturen je een video op met meer uitleg en uiteraard beantwoorden we graag je vragen die je hebt! Je kunt ons een berichtje sturen met je vraag via het contactformulier:

Neem contact op

Etienne Coach FreshFusion

Over de auteur:

Etienne van de Boel

Als eigenaar en trainer bij FreshFusion help ik ondernemers en in-house marketeers om hun e-mailmarketing via ActiveCampaign slimmer aan te pakken! Met 10 jaar ervaring als growth hacker deel ik mijn ervaring om snel te groeien en maximaal rendement uit ActiveCampaign te halen.